pondělí 9. prosince 2013

Matěj a dort



Má čerstvě tři roky života za sebou. Oslavovali jsme trochu s předstihem, aby u toho mohla být i babička. Byla. Byl i dort na rychlo vyrobený. Tentokrát jsem se pustila do jednoduché "mašinky" dvě kolečka a samé obdélníky. Kresba mi moc nejde. Ráda si nechám poradit. Díky Matýsku a Jájo.


Matěj si na dortu pochutnal a bylo mu dost jedno jakého je tvaru. Snažili jsme se ho trochu vtáhnout do děje otázkou co že to je za dopravní prostředek? Nakonec z něj vypadlo, že traktor. No alespoň něco. Ale podstatné je, že mu ta věc chutnala. Mám super recept od kamarádky Hanky Huličkové. Trochu jsem si ho upravila, ale jen nepatrně. S Hančiným svolením mohu recept prozradit. Jedná se o sladkost á la tiramisu. Neříkám přímo tiramisu, aby se Ital neobracel v kuchyni.

Takže:
"Piškotové" těsto -
4 vejce,
80g hladké mouky,
120 g cukr krystal
Ušlehej bílky, do nich přidej cukr, pak žloutky, nakonec mouku. Rozetři na plech s pečícím papírem do tenké, rovnoměrné placky a peč na 200 stupňů cca 13 minut.

Krém -
1 mascarpone (kupuji v Lidlu, to se jistojistě nesrazí),
1 pudink uvařený ve 400 ml mléka (nemám ráda chuť pudinku, ale s použitím pudinku Dr. Oetker premium puding - pravá vanilka, nebo hořká čokoláda je to v pohodě)
1 šlehačka
cukr dle chuti
Ušlehej šlehačku, do ní pak zašlehej mascarpone, vychladlý pudink a cukr

Vychladlou placku piškotu rozděl na obdélníky, nebo jiné požadované tvary, které se vejdou do misky na sladkost. Jeden tvar pak polož na dno misky, polij vychladlou černou kávou s Napoleonem, či jinou oblíbenou lihovinou. Na to pak kydni a rozetři část krému. Ten zaplácni dalším tvarovaným piškotem, stejně ho nech navlhnout výše zmíněnou tekutinou a vrstvi další patro krému až do využití zásob.
Takto naplněnou misku nech v chladu odležet a tak dále...to už je asi jasné, porcovat, servírovat a jíst.
Dětská varianta je bez kávy a lihoviny. Pokud necháte patra sladkosti odležet alespoň 24 hodin, tak je piškot i přesto pěkně vláčný, nasáklý tekutinou z krému. 

Přeji Vám recept vyzkoušet. Stojí za to. Ať chutná!

3 komentáře:

  1. Díky za recept, určitě zkusím! A Matýskovi všechno nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
  2. Recept vyzkoušíme, třeba koncem ledna taktéž na třetí narozeniny. :-) Matýskovi přejeme všechno nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  3. Taky musím popřemýšlet, narozeniny se blíží kvapem:)

    OdpovědětVymazat